حامی، رییس اتحادیه صنف مشاورین املاک شهرستان رشت: رکود از بازار مسکن خارج می شود
گیلان امروز- سعید سیمیاری
پیرامون رکود حاکم بر بازار مسکن در سال 95 و ادامه آن در سال جاری و با توجه به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهرها و اتخاذ سیاست های اقتصادی جدید در این حوزه گفت و گویی را با یکی از کارشناسان و رییس اتحادیه صنف مشاورین املاک شهرستان رشت در این زمینه انجام داده ایم. آقای حامی در مورد حل این مشکل و کنار رفتن سایه رکودی که بازار مسکن را احاطه کرده است بیش از هرچیز معتقد به تولید اشتغال است، وی می گوید افراد برای تامین معاش و گذران زندگی در ابتدا باید شغل مناسبی داشته باشند تا بتوانند از رهگذر آن به فکر تامین سرپناه برای خود و خانواده شان بیفتند بنابراین در صورت تولید اشتغال و ایجاد بازار مناسب برای کار خود به خود سایه رکود نیز بازار مسکن را ترک خواهد کرد. ماحصل این گفت و گو را در ادامه می خوانید:
آقای حامی در ابتدا تحلیلی از وضعیت مسکن در سالی که گذشت بفرمایید؟
وضعیت مسکن در سال گذشته با رکود مواجه بوده چون درآمد مردم با هزینه های زندگی همخوانی ندارد. با توجه به بیکاری موجود در جامعه ما، مثلا جوانان فارغ التحصیل از دانشگاهها در ابتدا باید شغلی داشته باشند تا بتوانند پس انداز کرده ،خانه خریده و تشکیل خانواده بدهند چون این کار انجام نمی شود در حال حاضر فروش مسکن نیز راکد است .
با تجربه ای که در بازار مسکن دارید پیش بینی شما از وضعیت بازار مسکن در سال جاری چیست؟
بازارمسکن همچنان راکد است . مسکن از نیازهای انسان است. شما می توانید شام نخورید اما باید جایی برای خوابیدن داشته باشید. در ساخت و سازها آن تعداد مسکنی که ساخته شده و در حال خرید و فروش است مقداری در گلسار بوده و شاید خرید و فروش باشد اما سایر محلات کم کم از ساخت وساز فاصله گرفتند چون دیگر توجیه اقتصادی ندارد و لذا ساخت وساز با رشد منفی مواجه است.
گفته می شود در تهران 400 هزار خانه خالی وجود دارد آیا در رشت هم خانه های خالی وجود دارند؟
خیر زیاد نیست با ارتباطاتی که با بنگاهها داریم و با تحقیقاتی که از مردم توسط بنگاهها انجام دادیم خانه خالی وجود ندارد و یا بسیار کم است. البته آنقدر خای خالی وجود ندارد که تاثیرگذار باشد.
با توجه به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری سال اقتصاد مقاومتی و تولید و اشتغال نامگذاری شده است. پیش از دولت یازدهم روی مسکن برنامه ریزی منظمی شد اما اکنون پول از این مسیر خارج شده و در این خصوص دچار تورم و رکود شدیم شما چه راهکارهایی پیش بینی می کنید که دولت از این بخش که بخش بسیار پویا و پایداری است در حوزه اشتغال و بازار بتواند فعال تر بشود؟
اصلی ترین چیز در کشوربا توجه به تجربه خودم تولید اشتغال است. دولت باید همه تلاش خود را منحصر به کارخانجاتی کند که به علت بدهی به ادارات دارایی و تامین اجتماعی و یا کمبود نقدینگی خوابیده اند. دولت باید تمام تلاش خود را برای راه اندازی آنها داشته باشد. مسکن با سیصد شغل در ارتباط است و خیلی از این کارخانجات مصالح ساختمانی تولید می کنند. در نتیجه وقتی سازنده نتواند مسکن بسازد مصالح ساختمانی دیگر به فروش نمی روند و اینها در انبارها ذخیره می مانند . اینها همه با هم در اراتباط هستند. اگر واقعا دولت می خواهد مسکن از رکود دربیاید اصلی ترین کار تولید شغل است. دولت اگر بخواهد مسکن ارزان 50 میلیون تومانی تولید کند اول باید به جوانان کار وشغل بدهد. وقتی یکی جوان بیکار است و 5 هزار تومان پول ندارد مسکن ارزان به چه دردش می خورد لذا باید تلاش همه ما کمک به کشور در تولید اشتغال باشد. کسانی که می توانند به کارخانجات مختلف که به دلایل متفاوت فعال نیستند کمک کنند تا اینها دوباره به راه بیفتند. هر کارخانه ای که فعالیت داشته باشد حتی با صد نفر در نهایت 500 خانواده از آنجا نان خواهد خورد. در نتیجه خیل عظیم بیکاران نیز کم کم جذب کار می شوند. با داشتن یک شغل که پشتوانه است جوان می تواند از بانک مسکن وام بگیرد. بانک مسکن نیز میزان سود بانک را پایین آورده و هم مقدار مبلغ وام بانکی را افزایش داده که خیلی خوب است اما تا زمانی که درآمد نداشته باشیم چگونه می توانیم این وام را دریافت کنیم. الان یک جوان که برای وام مراجعه می کند اول از شغلش می پرسند. لذا اصلی ترین کار در کشور باید ایجاد شغل باشد تا زمانی که بیکاری را از بین نبریم رکود نیز از بین نمی رود. راه حل بخش عظیمی از مشکلات ما ایجاد اشتغال و رفع بیکاری است. اگر شغل و کار باشد جوان دیگر به بسیاری از کارهای خلاف کشیده نمی شود. همچنین مواد مخدر و دزدی و خلافهای دیگر با ایجاد اشتغال و رفع بیکاری کاهش می یابند.
الان وضعیت قیمت مسکن در رشت چگونه است؟ در بالاترین و پایین ترین نقطه رشت قیمت ها چه تفاوتی با هم دارند؟ آیا اجاره ها افزایش پیدا کرده؟
در بخش خرید و فروش و در محلات ممتاز مانند منظریه ، بیستون، لاکانی ، پارک شهر خانه با تمام امکانات متری 3 میلیون تومان است. در گلسار نیز یک آپارتمان ممتاز متری 5 میلیون تومان است. نسبت به سال گذشته هیچگونه رشدی در قیمت مسکن نداریم و سازنده هایی که وام گرفته بودند از این مبغ کمترهم با خریدار راه آمدند . خانه خالی برای فروش خیلی داریم . اگر به مشاورین املاک مراجعه کنید 95 درصد فروشنده هستند اما خریدار نیست. در بخش اجاره هم با توجه به اینکه سود بانکی آنچنان کاهش پیدا نکرده حداکثر 10 تا 15 درصد اجاره بالا رفته است.
الان وضعیت اجاره در بخش تجاری و مسکونی با توجه به وضعیت اقتصادی حاکم بر بازار و رکود خیلی بالاست و درعرض یک سال با مشکل مواجه می شوند؟
در زمانهای گذشته قبل از اینکه یک مغازه خالی بشود برایش مستاجر پیدا می شد. اما حالا اینگونه نیست و اکثر مشاغل و کار و کسب دربازار ضعیف شد ه اند. در حال حاضر از فلکه صیقلان تا زرجوب در حدود 20 مغازه تعطیل و خاک گرفته هستند . این نشاندهنده کسب و کار ضعیف است. وقتی یک ماه تلاش می کنید بعد در پایان ماه درآمدی ندارید آنوقت باید مالیات و ارزش افزوده و پول قبض آب و برق هم بدهید . در نهایت چه شغلی می خواهید ایجاد کنید که بتوانید در کناراین پرداختها اجاره بالا هم پرداخت کنید. لذا بعد از سه ماه ناچارا مغازه تعطیل می شود.
یکی از دلایل رکود در رشت اینست که ما در همه شغلها مغازه اضافه داریم. به عنوان مثال الان ما در بنگاه املاک به 300 بنگاه نیاز داریم نه 1500 تا . یا در پوشاک 400 مغازه کافی است نه 2500 تا . چون بیکاری وجود دارد فرد می خواهد با بازکردن مغازه شغلی ایجاد کند. در خیابانهایی که بورس برخی کالاها هستند همه راکد مانده اند. در نتیجه ازدیاد واحدها و رکود بر همه اینها تاثیر گذاشته است.
مشاورین املاک یکی از گسترده ترین و اثرگذارترین بخش های بازار هستند. الان شما برای اولین بار نماینده ای دارید که می خواهید به شورای شهر بفرستید تا یکی از کرسی های شورا را به دست بگیرد. شما چه تلاشی خواهید داشت تا اصناف بتوانند نماینده ای در شورای شهر داشته باشند؟
شایسته است که ما حتما یک نماینده در پارلمان شهری داشته باشیم. درحال حاضر تمام مغازه های شهرستان رشت به نوعی زیرمجموعه اصناف هستند. ما در این بخش مشکلاتی با شهرداری داریم به عنوان مثال برای نصب یک تابلو با شهرداری اختلاف داریم. اگر یک نفر باتجربه و آشنا با مشکلات اصناف در شورا حضور داشته باشد می تواند مسایل و مشکلات اصناف را مطرح کند . چه بهتر اینکه ما نماینده ای در اتاق اصناف داشته باشیم لذا ما در این دوره حتما با تمام واحدهای کسبی شرکت می کنیم. شورای شهر در زیباسازی شهر چه از نظر معنوی و چه مادی و همچنین تعیین مبلغ عوارض نوسازی در وضعیت مسکن تاثیرگذار است و ما نیز باید در بهبود و زیبایی شهر تلاش کنیم. در این دوره از انتخابات شورای شهر به حتم مشارکت خیلی بالاتر خواهد بود و واحدهای کسبی و اصناف با احساس مسوولیت بیشتر حتما در انتخابات شرکت می کنند.