شنبه ۷ دی ۱۳۹۸
۲۸ ذیحجهٔ ۱۴۴۷
۲۸ دسامبر ۲۰۱۹
شماره 5380

​ ماجرای FATF؛ جدل بر سر چیست

بخش سیاسی- لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی (پالرمو) و لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (سی‌اف‌تی) بعد از تصویب در دولت و مجلس چند وقتی است که به صحنه کشمکش موافقان و مخالفان در مجمع تشخیص مصلحت نظام بدل شده است.

این در حالی است که گفته می‌شود پرویز داوودی، سعید جلیلی و سردار احمد وحید که به ترتیب معاون اول، دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر دفاع سابق بوده‌اند، شاخص‌ترین چهره‌های مخالف لوایح FATF در مجمع تشخصی مصلحت نظام هستند.

ناصر ایمانی : نمی‌توان به راحتی این معاهده را پذیرفت

ناصر ایمانی فعال سیاسی اصول‌گرا در گفتگو با فرارو با تاکید بر اینکه تصویب اف ای تی اف نیاز به بحث کارشناسی و بسیار مفصلی دارد، گفت: به این سادگی نخواهد بود که چنین قانونی تصویب شود، اگر شرایط کشور عادی بود و تحریمی نیز وجود نداشت، می‌توانستیم به این دلیل که مبادلات مالی و تجاری کشور تسهیل می‌شد، اف ای تی اف را قبول کنیم، اما الان که چنین چیزی وجود ندارد و به غیر از آمریکا، اروپا نیز ما را تحریم بانکی کرده، نمی‌توان به همین راحتی این معاهده را پذیرفت.

وی افزود: این استدلال مخالفان اف ای تی اف است، از سوی دیگر آن‌ها می‌گویند نمی‌توان که هر چیزی که غربی‌ها می‌گویند ما قبول کنیم، اما آن‌ها هیج امتیازی به ما ندهند، همان اتفاقی که در برجام نیز ر خ داد و علیرغم اینکه ما به تمامی تعهدات خود عمل کردیم طی چند سال گذشته، اما طرف مقابل تنها در حد حرف به وعده‌های خود پایبند بوده، بنابراین در این فقره باید تمام جوانب امر را در نظر گرفت و بعد از آن تصمیم گیری کرد.

ایمانی اظهار داشت: این حرف که اگر به اف ای تی اف نپیوندیم دیگر نمی‌توانیم حتی با همسایگان و کشورهای دیگری که الان با آن‌ها مراوده داریم، به تجارت به بپردازیم، به هیچ عنوان درست نیست، در حال حاضر به عنوان مثال ما به عراق صادرات برق و گاز داریم، اما پول این‌ها اینظور نیست که از طریق بانک مرکزی عراق به ایران داده شود، بلکه تمامی آن‌ها به شیوه‌ای تحریم‌ها را دور زده و عادی به دست ما نمی‌رسد، به اعتقاد بنده اگر استدلال موافقان اف ای تی اف این است، مشخص می‌شود آن‌ها به شرایطی که بر کشور حاکم است، آشنا نیستند.

این فعال سیاسی اصول‌گرا با اشاره به اینکه تمامی پول حاصل از صادرات نفت در بانک‌های کشورهای ژاپن، کره و هند بلوکه شده است، بیان داشت: اگر پیوستن به اف ای تی اف باعث می‌شد این منابع آزاد شود و ما به آن‌ها دسترسی داشته باشیم، این امر بسیار تاثیر گذار بود، اما در حال حاضر که شرایط عادی نیست و ارتباط ما با بانک‌های جهانی قطع است و نمی‌توان پول را جابه‌جا کرد، باید دید پذیرش اف ای تی اف چه نفع و سودی برای کشور به همراه دارد.

این کارشناس مسائل سیاسی اضافه کرد: در هر حال باید شرایط را از هر جهت سنجید که پیوستن یا عدم پذیرش اف ای تی اف چه منافعی را برای کشورمان به دنبال دارد و در این باره نباید تحت تاثیر جوی‌سازی‌های که صورت می‌گیرد، قرار گرفت، بلکه باید در یک فضای آرام و مبتنی بر استدلال‌های کارشناسان مشخص کرد که مصلحت کشور ایجاب می‌کند که ما چه تصمیمی در قبال اف ای تی اف اتخاذ کنیم.

عبدالله ناصری:FATF در نهایت تصویب خواهد شد

عبدالله ناصری فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه به واقع مهلت پیوستن به اف ای تی اف دیگر تمدید نخواهد شد، گفت: تجربه تاریخی نشان داده که مسئولان کشور در زمانیکه تحت فشار بین المللی برای پذیرش چیزی قرار می‌گیرند، در نهایت نیز در لحظه آخر به این امر تمکین می‌کنند، مصداق بارز این موضوع، ورود بانوان به ورزشگاه‌ها بود، با توجه به اولتیماتومی که فیفا تعیین کرد، بالاخره بعد از چهل سال نیز بانوان توانستند به استادیوم های فوتبال قدم بگذارند.

وی افزود: هر چند که در حال حاضر ایران تحریم است و مبادلات بانکی چندانی با کشورهای دیگر ندارد، اما ورود به لیست سیاه اف ای تی اف نیز می‌تواند مشکلات کشور را بیش از این کند، بنابراین باید تدابیری اتخاد شود، که این معاهده بین المللی به تصویب برسد، این در حالیست که هرگاه معاهدات بین المللی به تصویب نرسیده و به آن‌ها نپیوسته‌ایم، یک گام به عقب برگشته‌ایم، بنابراین باید اف ای تی اف را قبول کنیم.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اضافه کرد: به اعتقاد بنده در نهایت اف ای تی اف در مجمع تشخصیص مصلحت نظام تصویب خواهد شد، چرا که عدم پذیرش این موضوع برای کشور خسارات بسیاری را به دنبال دارد و کسی نیست که تبعات عدم تصویب این موضوع را قبول کند.

ناصری ادامه داد: متاسفانه شاهد هستیم که طی سالیان اخیر تندروها با مخالفت‌های خود هزینه‌های بسیار زیادی را بر کشور تحمیل کردند، اما در نهایت به نظر می‌رسد این‌باز مخالفت آن‌ها با اف ای تی اف راه به جایی نخواهد برد و این معاهده بین المللی در زمینه مالی و پولشویی به تصویب خواهد رسید.

محسن رضایی: بررسی شتابزده CFT به مصلحت نیست

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم گفت: بررسی شتابزده لایحه CFT « کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» را به مصلحت کشور نمی‌دانیم.

محسن رضایی با تبیین سابقه بررسی لوایح چهارگانه FATF )اف‌ ای تی اف) در مجمع، اظهارداشت: دو مورد از این لوایح با کمترین اشکال در مجمع تصویب شد، اما دو مورد شامل کنوانسیون‌های پالرمو و CFT به علت ابهامات بسیاری که درباره آن مطرح بود، به حضور نمایندگان مجلس و دولت در جلسات مجمع نیاز داشت.

وی افزود: باید مسائل با حضور رؤسای دولت و مجلس مطرح و به پرسش‌های اعضای مجمع پاسخ داده می‌شد، اما رئیس جمهور در جلسات مجمع شرکت نکرد.

رضایی گفت: به این علت ۱۱ پرسش مربوط به ابهامات اعضای مجمع به رئیس جمهور ارائه شد و آقای روحانی هم آن را به وزارتخانه‌های ذی ربط ارائه کرد و حدود یک ماه است که پاسخ این پرسش‌ها به مجمع رسیده است.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: به محض دریافت پاسخ‌های دولت به پرسش‌های ۱۱ گانه، کمیسیون‌های ذی ربط مجمع به ویژه کمیسیون مشترک متشکل از کمیسیون‌های اقتصاد، سیاسی- دفاعی- امنیتی و حقوقی قضایی فعال و امروز سومین نشست کمیسیون مشترک برای بررسی لایحه CFT برگزار شد و روز شنبه جلسه چهارم این کمیسیون برگزار می‌شود.

وی با تبیین مباحث مطرح در نشست کمیسیون مشترک مجمع گفت: یکی از مسائل مطرح، وجود تحریم‌های اقتصادی علیه کشورمان است و تعدادی از اعضا نگران هستند که با وجود این تحریم‌ها ممکن است از پیوستن کشورمان به این کنوانسیون‌های بین المللی سوءاستفاده و به معیشت مردم آسیب وارد شود.

رضایی افزود: این گروه از اعضای مجمع معتقدند ما اکنون با دور زدن تحریم‌های ظالمانه، کشورمان را اداره می‌کنیم و اگر با پیوستن به اف‌ای تی اف، دشمن و به ویژه آمریکا از اطلاعات ما سوءاستفاده کنند، مشکلات اقتصادی بیشتر خواهد شد به همین علت از دولت پرسیده بودند که برای جلوگیری از سوءاستفاده چه تعبیری می‌اندیشند.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مسئله دوم این است که برخی دیگر از اعضای مجمع نگران این هستند که ما را در یک دالان بدون انتها قرار دهند به نحوی که حتی پس از تصویب و اجرای ۴۱ توصیه اف‌ای تی اف باز توصیه‌های دیگری را برای ما مطرح کنند و ممکن است پنج شش سال ما را دنبال خود بدوانند و هیچ گاه امتیازاتی که به کشورهای دیگر می‌دهند به کشور ما ندهند.

وی افزود: استدلال این گروه از اعضای مجمع این است که در متنی که برای ما نوشته اند کلمه‌ای به نام «نکست استپ» آمده است و می‌گویند وقتی به ۴۱ توصیه عمل کردید بعد بیایید درباره نکست استپ با هم صحبت کنیم.

رضایی گفت: البته گروه دیگری از اعضای مجمع می‌گویند اگر به اف‌ای تی اف بپیوندیم مشکلی ندارد و اکنون در مجمع میان این چند گروه موضوعات کارشناسی مطرح است.

وی افزود: امروز به ناچار از کارشناسان وزارتخانه‌های اقتصاد و دارایی، وزارت امور خارجه و اطلاعات و نیز کارشناسان سپاه پاسداران خواستیم که در جلسه حضور یابند و درباره این اختلاف نظرها گفتگو کنیم و گفتگوها در این باره ادامه دارد.

رضایی تاکید کرد: بنابر این آنچه اکنون می‌توانیم اعلام کنیم این است که پیوستن به CFT در حال بررسی است و ما شتابزدگی در این باره را به مصلحت نمی‌دانیم.

وی افزود: اگر کار شتابزده و بدون تصویر روشن انجام شود ممکن است اعضای مجمع آن را رد کنند که اگر چنین شود این موضوع نیز ممکن سبب بروز مشکل شود، چون قوانینی که مجمع تصویب می‌کند تا مدت‌ها قابل اصلاح و تغییر نیست و این هم ممکن است مشکل دیگری بوجود بیاورد.

رضایی تاکید کرد: بنابر این باید این موضوع را به گونه‌ای مدیریت کنیم که مصالح کشور را در نظر بگیریم و ابهامات را رفع کنیم.

باید تمام جوانب امر برای تصویب FATF در نظر گرفته شود

احمدکریمی اصفهانی دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار هم در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در مورد تصویب اف ای تی اف باید این موضوع را در نظر گرفت که نباید این معاهده مورد سوء استفاده دشمنان قرار بگیرد، اظهار داشت: به صورت کلی بنده با تصویب این معاهده بین المللی موافق هستم، اما باید روی این موضوع کار کارشناسی صورت گیرد و تمامی جوانب قضیه مورد ارزیابی قرا بگیرد.

وی افزود: اگر اف ای تی اف باعث شود که تبادلات مالی و پولی ما با کشورهای دنیا تسهیل شود و روند انتقال پول آسان شود، این امر منطقی به نظر می‌رسد که تصویب شود، اما اگر دشمنان بخواهند از این معاهده بین المللی به عنوان اهرمی فشار بر علیه کشورمان استفاده کنند و منافع ملی ایران را تهدید کنند، نباید به هیچ عنوان اجازه چنین کاری را داد.

کریمی اصفهانی با اشاره به مشکلاتی که بررسی تصویب اف ای تی اف در مجمع تشخیص به وجود آورده است، گفت: کسانیکه در مجمع با این موضوع مخالفت می‌کنند به دنبال تامین منافع ملی کشورمان هستند و نمی‌‌خواهند گزک دست دشمنان کشورمان بدهند، از سوی دیگر باید این امر را در نظر گرفت که نمی‌توان به همین راحتی معاهده‌ای را که شبکه مالی و پولی کشور را رهگیری خواهد کرد، به تصویب رساند.

دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار اضافه کرد: در نهایت نیز می‌توان گفت، باید مصلحت کشور در این باره این باره اندیشیده شود و در نهایت آن چیزی که به صلاح کشور است، به همان عمل شود تا در نهایت ضرر و زیانی متوجه کشورمان نباشد.


اولین نفری باشید که نظر میدهید.