گیلان امروز- تعداد فایل های فروش آپارتمان های نوساز کلیدنخورده به قدری کاهش پیدا کرده که در برخی محله ها، شمارش آنها کمتر از تعداد انگشتان دست است.در مقابل اما فایل های 20سال ساخت و بیشتر، در حجم قابل توجهی وجود دارد؛ به طوری که تقاضای حداقلی موجود در بازار معاملات مسکن طی ماه های اخیر، «خرید قدیمی ساز» را به واحد کلیدنخورده ترجیح می دهد.
دنیای اقتصاد نوشت: آپارتمان های «نوساز» در حال محوشدن از صحنه معاملات مسکن هستند و در مقابل، وزن «قدیمی سازهای شبه کلنگی» در بازار فروش به شکل معناداری و ناشی از دو علت، رو به افزایش گذاشته است.
نتایج تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از ریزش و رویش سنی واحدهای مسکونی در بازار معاملات مسکن پایتخت حاکی است، تعداد فایل های فروش آپارتمان های نوساز کلیدنخورده به قدری کاهش پیدا کرده که در برخی محله ها، شمارش آنها کمتر از تعداد انگشتان دست است.
در مقابل اما فایل های 20سال ساخت و بیشتر، در حجم قابل توجهی وجود دارد. این رفتار در سمت عرضه، درست در سمت تقاضای مسکن نیز قابل مشاهده و ردیابی است، به طوری که تقاضای حداقلی موجود در بازار معاملات مسکن طی ماه های اخیر، «خرید قدیمی ساز» را به واحد کلیدنخورده ترجیح می دهد.
آمار رسمی نیز نتایج این تحقیق میدانی را تایید می کند؛ بهار امسال سهم واحدهای نوساز از معاملات مسکن در شهر تهران، سقوط تاریخی را تجربه کرد. سهم این واحدها به 27.5 درصد رسیده است در حالی که اوایل دهه 90، واحدهای نوساز با سهم نزدیک به 60 درصدی از کل معاملات مسکن در پایتخت، «آپارتمان های پرچم دار» بازار بودند که هم اثر روی «قیمت فروش سایر واحدها» داشتند و هم وزن اصلی را به خود اختصاص داده بودند. این سهم در اواسط دهه 90 به حدود 53 درصد رسید اما با شروع جهش قیمت مسکن و سپس جهش هزینه ساخت، «وزن نوسازها» کمتر و کمتر شد.
در حال حاضر «نبود فایل نوساز» در بازار فروش ناشی از «رکود ساخت مسکن 5 سال گذشته است» که به شکل تدریجی اثر آن در کمبود فایل فروش خودنمایی می کند. محوشدن این فایل های پرچم دار همچنین می تواند به «خودداری گروهی از سازنده ها در عرضه واحدهای از قبل ساخته شده به بازار» تا زمان طبیعی شدن شرایط ساخت و ساز مربوط باشد. سازنده ها زمانی اقدام به فروش کلیدنخورده های خود می کنند که با منابع حاصل از فروش بتوانند، پروژه جدید تعریف کنند. اما در شرایط فعلی و با توجه به تورم زمین و تورم ساخت و رکود خرید مسکن، این شرایط برای آنها فراهم نیست.
مطابق وضعیت موجود فایل ها میانگین «قیمت پیشنهادی» هر مترمربع آپارتمان نوساز کلیدنخورده در مناطق 22گانه شهر تهران و محله های منتخب، 95 میلیون و 400 هزار تومان است. این رقم 10 درصد بیشتر از میانگین «قیمت پیشنهادی» مسکن در تهران است.
میانگین «قیمت پیشنهادی» قدیمی سازها نیز در حال حاضر در بازار مسکن شهر تهران مترمربعی 71 میلیون تومان برآورد می شود. به این ترتیب، فاصله بین سطح قیمت نوساز و قدیمی ساز بالای 30 درصد است که خود عاملی برای میل تقاضا به خرید واحدهای با عمربنای 20 تا 25 سال محسوب می شود. سطح قیمت قدیمی سازها در عین حال حدود 20 درصد کمتر از قیمت میانگین شهر است.
نکته معناداری که در تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از بازار نوسازها شناسایی شد، تغییر کاهشی سطح قیمت این گروه سنی از واحدها طی دو ماه گذشته است. این کاهش در «قیمت پیشنهادی» در شرایطی رخ داده که هزینه تولید و ساخت مسکن افت پیدا نکرده است. واسطه های بازار معاملات مسکن درباره این موضوع اعلام کردند، سازنده هایی که در شرایط سخت سرمایه گذاری ساختمانی، توان لازم برای تعریف پروژه جدید را دارند، برای شکستن رکورد خرید نوساز، تغییرات کاهشی در قیمت ایجاد می کنند تا بتوانند بفروشند. در بازار خرید و فروش نوساز، به رغم رکود عرضه فایل، رکود در سمت تقاضا اما سنگین تر اعلام شده است.
۳ سال از آغاز پروژه ساخت ۴ میلیون مسکن می گذرد، اما وزارت راه و شهرسازی تاکنون از وضعیت دقیق متقاضیان نهضت ملی آماری ارائه نداده است.
حالا ۸ متقاضی نهضت ملی مسکن با ارسال نامه ای از وضعیت فعلی پروژه های ایوانکی شکایت دارند؛ تهیه کننده این نامه، مهدی که از ابتدای ازدواج مستأجر بوده و حالا ۳ فرزند دارد، می گوید که «یک سال پیش طلای همسرم را فروختم و ۴۰ میلیون تومان برای مسکن واریز کردم اما هنوز حتی زمین خانه ام هم مشخص نیست».
قیمت طلا در یک سال اخیر ۱.۵ برابر شده و ۴۰ میلیون تومان طلای پارسال، امسال ۶۰ میلیون تومان می ارزد.
در آخرین روز مرداد، وزیر جدید راه و شهرسازی برای گرفتن رای اعتماد از نمایندگان مردم گفته بود که اتمام طرح های نیمه کاره مسکن را اولویت وزارت خانه تحت امر اوست.
از ۴۲۰ هزار میلیارد تومان منابع نهضت ملی مسکن ۲۴۰ هزار میلیارد تومان توسط مردم، ۱۴۰ هزار میلیارد تومان توسط بانک ها و ۴۰ هزار میلیارد تومان از سوی دولت تأمین شده است.
کندن شدن پروژه در تحولات تغییر دولت و تجربه مسکن مهر نگرانی مردم نسبت به آینده نهضت ملی را افزایش داده است.
کارشناس مسکن سلمان رضایی که نهضت ملی مسکن را یک طرح نامناسب می داند، معتقد است که دخالت دولت در مسئله ساخت مسکن نامناسب است و دولت چهاردهم باید این پروژه را متوقف کند.
اما یک کارشناس مسکن مهدی هاشم زاده نهضت ملی را دیگر یک وعده نمی داند و می گوید که طبق ۳ اصل قانون اساسی، تأمین سرپناه متناسب با نیاز وظیفه دولت است، نهضت ملی الان ۶ میلیون متقاضی دارد و نمی توان حق این جمعیت را نادیده گرفت.
در گزارش کارگروه ساختمان دانشگاه علم صنعت آمده است که وزارت راه و شهرسازی باید به فوریت ضمن مشخص کردن وضعیت همه متقاضیان، با اطلاع رسانی به هنگام در گام اول آن ها را از ادامه پروژه را مطمئن کرده و در ادامه با مشخص کردن زمان پایان هر پروژه پیشبرد این طرح ملی را تسریع کند.