کاظم شکوهی
هفته کتاب را حداقل اینجانب در سال های گذشته پررونق تر از امسال دیده ام. در سال جاری هفته کتاب با شعار «آینده خواندنی است» برگزار شده است.
جلسات کتابخوانی و نشست ها و آشنایی نسل جدید با این مقوله فرهنگی مهم بسیار کم و ناچیز بود و جز چند مورد محدود خبری از برنامه های هفته کتاب رسانه ای نشد، تا آنجا که یک نشست معرفی کتاب در مرکز اسناد و کتابخانه های استان برای معرفی کتاب های پژوهشگر ارجمند آقای ناصر عظیمی برگزار که جلسه مفید و ارزنده ای بود و خبر دیگری که مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی آقای طاهری از تعدادی از کتابفروشی های رشت بازدید داشته اند اگر اتفاق دیگری در این مورد افتاده، حداقل اینجانب از آن بی اطلاعم.
به هر تقدیر از اداره کل کتابخانه ها، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و مرکز اسناد و کتابخانه های استان در درجه اول و همه ی نهادهای فرهنگی مانند اداره کل آموزش و پرورش، حوزه هنری و ... این انتظار است که حداقل از این فرصت «هفته کتاب» حداکثر استفاده برای ترویج کتابخوانی و ارتقاء اهمیت توجه به کتاب بنمایند، به خصوص که با توسعه فجازی و توجه جوانان به ابزار و وسایل الکترونیکی و دیجیتالی توجه به کتابخوانی اعم از (کتاب کاغذی و صوتی) کاهش یافته و وضع نشر و تیراژ انتشار کتاب ها متاسفانه بسیار کم است.
بنابراین از هر فرصتی برای عطف توجه به کتاب و کتابخوانی باید بهره برد و حتی نهادهای دولتی و خصوصی در آیین ها و مراسم مختلف تقدیر و بزرگداشت و تودیع افراد هدیه دادن را به سمت اهداء کتاب ببرند. زیرا ناگفته پیداست که کتاب عامل و حاصل همه ی تحولات علوم و فنون، تحول در اندیشه مادی و معنوی و حافظ فرهنگ، دین و مهارت های بشری است و غفلت از کتاب و کتابخوانی زیان جبران ناپذیری برای هر جامعه ای دارد. نهادهای مسوول موظفند با درک مسوولیت خود اقداماتی به عمل آورند که سرانه مطالعه را، چه به صورت کتاب کاغذی یا کتاب های دیجیتالی در جامعه افزایش دهند تا زمینه های توسعه مادی و معنوی جامعه را فراهم آورند.