وحیده اسماعیلی
بعد از زمین خواری و کوه خواری، نوبت به چشمه خواری در اراضی ملی و منابع طبیعی گیلان رسیده است. چشمه هایی که به صورت طبیعی و به مدت طولانی در مناطق مختلف کوهستانی استان تامین کننده ی بخشی از نیاز آبی روستاییان است، اکنون از سوی غیر بومی ها برای مصارف شخصی محصور شده و به روستاییان اجازه استفاده ازاین منابع آبی داده نمی شود. امروز«سمیه رفیعی» رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس از پدیده ی چشمه خواری در استانهای شمالی خبر داد.
نماینده ی مردم تهران افزود: برخی ها همزمان با فروش زمین ها و مراتع، چشمه را هم با زمین به خریدار فروخته اند درحالی که این قانونی نیست.
درهمین رابطه«محمد تقی علیزاده» دهیار روستای پلام در بخش رحیم آباد شهرستان رودسر، با تایید این موضوع به مرور گفت: چشمه های طبیعی همراه با باغات به غیربومی ها فروخته می شوند و متاسفانه استفاده از آب آنها برای روستاییان، توسط مالک جدید محدود و حتی قطع می شود.
این دهیار شرق گیلانی با بیان اینکه روستای پلام بعد از سفیدآب، دارای ۲۸ چشمه طبیعی است که مورد بهره برداری روستاییان قرار دارد گفت: بزرگترین چشمه این روستا به نام «لات چشمه» چندی پیش به یک شرکت آب معدنی واگذار شد و قرار بود فقط از یک سوم آب چشمه برای آب معدنی استفاده شود و حتی متعهد شده بودند تا ۹۰ درصد از افراد بومی برای اشتغال دراین شرکت بهره ببرند اما، نه تنها این کار انجام نشده بلکه در زمین مذکور ویلا سازی انجام شده و حتی جلوی خروج آب چشمه نیز گرفته شده است.
وی اضافه کرد: این درحالیست که درمقابل این چشمه باغات فندق و گردو وجود دارد و اکنون باغداران قادر به انتقال آب چشمه برای آبیاری باغات خود نیستند. این مشکل بیشتر از تداخل اراضی منطقه با اراضی منابع طبیعی ناشی شده که درنهایت منجر به صدور سند برای این اراضی و واگذاری به افراد غیر شده است. از سوی دیگر بعد از واگذاری این چشمه ها هیچ نظارتی از سوی آب منطقه ای انجام نمی شود و مشخص نیست مابقی آب چشمه ها که باید مورد استفاده روستاییان قرار بگیرد چه می شود.
وجود بیش از ۱۵ هزار دهنه چشمه آب سرد و گرم درگیلان، ظرفیت خوبی برای تامین آب آشامیدنی ، کشاورزی و توسعه صنعت گردشگری گیلان است اما این دلجوشه های سرد و گرم زمین، در معرض تهدید و تخریب قرار گرفته اند. آنطور که از آمارهای شرکت آب منطقه ای استان برمی آید، گیلان ۱۵ هزار و۷۹۳ دهنه چشمه ی شناسایی شده دارد. شهرستان تالش با ۲هزار و ۹۶۶ دهنه چشمه، بیشترین چشمه های گیلان را در خود جای داده است.
پیشتر«وحید خرمی» مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان گفته بود: حدود ۱۰ درصد از آب آشامیدنی گیلان و حدود ۴ درصد از آب صنعت استان از چشمه ها تامین می شود. بخشی از آنها هم تامین کننده مصارف کشاورزی، دبی پایه رودخانه ها و حقابه زیست محیطی هستند.
نظر شما: