شنبه, 15 آذر 1404
شنبه, 15 آذر 1404
Saturday, 06 December 2025
روزنامه گیلان امروز [ شماره ۶۸۸۰ ]

 

گیلان امروز- در حالی پای شیطان آبی دوباره به تالاب نیلوفر آبی بابل باز شد که این گیاه تهاجمی همزمان با فرود پرندگان مهاجر زمستان گذران در این آب خوان، گستره وسیعی از این تالاب را به تسخیر خود در آورد و گیاه سنبل آبی پهنه ای را برای فرود مهاجران باقی نگذاشت.

به گزارش ایرنا، اوایل تیرماه سال جاری تعدادی از دوستداران محیط زیست بابل که با حساسیت آب بندان ها و آب خوانهای این خطه از شمال را به خاطر خطر گسترش نفوذ شیطان آبی زیر نظر دارند فیلمی را در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشتند که در گوشه ای از آب بندان حیدرکلای بابل گیاه تهاجمی سنبل آبی جا خوش کرده بود و این کارشناسان هشدار داده بودند در هفته های پیش رو باید منتظر جهش های برق آسای این گیاه سمی در این تالاب باشیم.

هر چند اواخر همان ماه یعنی ۳۱ تیرماه سال جاری خبر پاکسازی تالاب حیدر کلا یا همان تالاب نیلوفر آبی رسانه ای شده بود اما کارشناسان محیط زیست این پاکسازی ها را غیر کارشناسی و ناکارآمد ارزیابی کرده بودند.

در حال حاضر بعد از گذشت چند ماه با توجه به قدرت تکثیر و انتشار گیاه تهاجمی سنبل آبی، گستره وسیعی از این آب خوان در تسخیر شیطان آبی درآمده و جایی برای فرود پرندگان مهاجر زمستان گذران باقی نگذاشت.

تالاب ۳۴ هکتاری نیلوفر آبی بابل که هر ساله میزبان انبوهی از پرندگان مهاجر با گونه های متنوع است این گیاه تهاجمی یک تهدید جدی برای این آب خوان محسوب می شود چرا که شیطان آبی به سرعت گستره آبی این تالاب را در تصرف خود در می آورد و جایی برای فرود پرندگان مهاجر باقی نمی ماند تالاب حیدرکلا در بابل یکی از شاخص‌ترین تالاب‌های محل رشد لوتوس‌ها یا همان نیلوفرهای آبی هستند.

نفوذ سنبل آبی در برخی از رودخانه ها و آب خوانهای نزدیک آب بندان ۴۰ هکتاری بابل موجی از نگرانی را برای کارشناسان محیط زیست به همراه داشت چرا که در صورت گسترش این گیاه تهاجمی در سطح آب بندانهای این خطه از شمال با هزینه های نجومی هم نمی توان شیطان آبی را ریشه کن کرد.

 

جایی برای فرود نیست

با توجه به این که آب بندانها یکی از مهم تامین منابع تامین کننده آب برای اراضی شالیزاری محسوب می شوند در صورت نفوذ در تالاب ها و آب بندانهای بزرگ استان تامین آب برای اراضی شالیزاری و از طرف دیگر امنیت غذایی کشور با خطر مواجه می شود.

در حالی گسترش سنبل آبی در ماه های گذشته به خبر اول در سطح شهرستان بابل تبدیل شده بود که همزمان با فرا رسیدن اردیبهشت ماه سال جاری گل دهی زیبای این گیاه تهاجمی موجی از جمعیت را روانه آب بندان روستای آغوزبن بابل کرده بود.

در مدت هفته های گذشته کارشناسان نسبت به حضور گسترده شهروندان در این آب بندان ابراز نگرانی کرده بودند و خواستار ممنوعیت و حمل این گیاه تهاجمی به دیگر مناطق استان مازندران شدند.

 

دیر شد

در این ارتباط کارشناس محیط زیست اظهار کرد: هشدارها برای جلوگیری از گیاه تهاجمی سنبل آبی در تالاب نیلوفر آبی جدی گرفته نشد تا این که بخش زیادی از این آب خوان در تسخیر شیطان آبی درآمد.

جواد یعقوب زاده گفت: برای جمع آوری و جلوگیری از گسترش گیاه سنبل آبی کارهای نمایشی جواب نمی دهد کما این که در سه ماه پیش هم این تالاب پاکسازی شده بود اما غیر کارشناسی بود.

وی با اشاره به این مطلب که نفوذ سنبل آبی در تالاب نیلوفر آبی به اندازه ای رسید که جایی برای حضور پرندگان مهاجر باقی نمانده، اظهار کرد: پیشگیری برای نجات این تالاب از چنگال شیطان آبی دیر شد چرا که این تالاب به سرطانی از سنبل آبی تبدیل شد.

یعقوب زاده افزود: سرنوشت تالاب نیلوفر آبی بابل همانند آب بندان ۴۰ هکتاری آغوزبن این شهرستان دچار شد و سنبل آبی گستره زیادی از تالاب را در تسخیر خود درآورده است.

این کارشناس تصریح کرد: اگر هشدارهای ۲ سال اخیر در خصوص خطر گسترش سنبل آبی جدی گرفته می شد شاهد این حواث ناگوار برای تالاب و پرندگان مهاجر نبودیم.

 

شیطان آبی در کمین تالاب های دیگر

جواد یعقوب زاده گفت: با توجه به گسترش گیاه تهاجمی سنبل آبی بدون تردید تالاب های دیگر شهرستان در معرض خطر جدی نفوذ و گسترش شیطان آبی قرار دارد که این هشدارها باید جدی گرفته شود.

وی با اشاره به این مطلب که قدرت انتقال این گیاه تهاجی به حدی است که در مدت دو هفته می تواند به دو برابر وضع موجود گسترش یابد، اظهار کرد: بسیاری از شهروندان و مسافران جذب در زیبای گل های سنبل آبی شدند و از خطرهای گسترش آن اطلاعی ندارند.

یعقوب زاده تصریح کرد : پیشگیری برای مهار سنبل آبی به مراتب کم هزینه تر از لایروبی و پاکسازی کامل آب خوانی همانند نیلوفر آبی یا آب بندان ۴۰ هکتاری آغوزبن بسیار پرهزینه است.

گیاه سنبل آبی یا همان شیطان آبی که قدرت انتقال و جهش بسیار بالایی دارد و در مدت دو هفته می‌تواند گستره نفوذ خود را تا ۲ برابر افزایش دهد تهدید جدی برای آب بندانهای بزرگ مازندران و به خصوص آب بندانهای بابل که به شهر تالابی در کشور معروف است محسوب می شود.

دغدغه های کارشناسان محیط زیستی زمانی به اوج خود رسیده که در محدوده آب بندان ۴۰ هکتار روستای آغوزبن بابل هیچ اطلاع رسانی در خصوص خطرهای این گیاه تهاجمی نصب نشده بودکه این بی اطلاعی می توانست برای آب بندانهای مازندران یک تهدید جدی محسوب شود.

 

 

 

 

 

به اشتراک بگذارید:

نظر شما:

security code
طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان