سه شنبه, 28 فروردین 1403
سه شنبه, 28 فروردین 1403
Tuesday, 16 April 2024
روزنامه گیلان امروز [ شماره ۶۴۸۶ ]

 

گیلان امروز- پیگیری تخصیص بودجه برای حل مشکل تالاب بین المللی انزلی، همکاری مستمر دستگاه‌های ذی‌ربط و شناسایی و حل مشکل از مبدأ برای حل دائمی مشکلات تالاب انزلی از مسائلی بود که در کمیته استانی مدیریت تالاب انزلی مطرح شد.

به گزارش  فارس، استاندار گیلان صبح یکشنبه در پنجاه و ششمین جلسه مدیریت تالاب بین المللی انزلی در سالن غدیر استانداری گیلان با تسلیت به مناسبت فرا رسیدن اربعین حسینی اظهار کرد: باید قدردان کسانی باشیم که با تأسی از سالار شهیدان در دوران دفاع مقدس جان خود را برای دفاع از میهن اسلامی فدا کردند.

 

مبارزه با سنبل آبی در گرو استفاده از ظرفیت‌های بومی

ارسلان زارع با اشاره به گزارشاتی که در جلسه مدیریت تالاب انزلی از سوی مسوولان بیان شد، گفت: این گزارشات نشان از اقدامات خوب دبیرخانه، اداره کل حفاظت از محیط زیست استان و سایر دستگاه‌ها و کار خوب پژوهشی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان با همکاری مردم دارد.

وی با بیان اینکه تالاب انزلی میراث مهم طبیعی ما است و ارزش‌های بسیاری برای تمام جوامع انسانی خصوصاً برای گیلانیان دارد و به سبب این اهمیت بالا وظایف همگی ما در راستای صیانت و احیای این تالاب سنگین‌تر می‌شود.

استاندار گیلان با بیان اینکه به سبب ورود و تجمع آلاینده، رسوب و فاضلاب‌های در طی دهه‌های گذشته کیفیت مطلوب و ارزش زیستی تالاب بین‌المللی انزلی به مرور کاهش یافت، افزود: کاهش طراز سطح آب تالاب متأثر از کاهش طراز سطح آب دریای خزر، در کنار هم وضعیت نگران‌کننده‌ای برای مردم و مسوولان پدید آورده است.

زارع بهترین روش احیای تالاب را تکیه بر برنامه‌ریزی اصولی و نگاه کارشناسانه به موضوع دانست و بیان کرد: کمیته مدیریت تالاب انزلی با حضور تمام دستگاه‌ها و زیر کمیته‌های هفت گانه به همین دلیل کمیته مهمی است که هر کدام از دبیرخانه‌ها در حیطه تخصصی خود باید فعال باشند و در سطح ملی هم این کارگروه با ریاست معاون اول رئیس جمهور برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه تصمیمات خوب در کارگروه ملی از نتایج خوب کمیته مدیریت تالاب در گیلان دانست که منجر به برنامه‌ای هفت ساله برای تالاب انزلی شد، گفت: همکاری و پیگیری خوب نمایندگان مردم استان در مجلس به ویژه نمایندگان شهرستانهای رشت، انزلی، خمام و صومعه سرا در تخصیص اعتبارات برای احیای تالاب بسیار تأثیر گذار است.

استاندار گیلان دستور داد تا حداکثر یک هفته زیر کمیته‌های هفت گانه کمیته مدیریت تالاب انزلی که هرکدام زیرمجموعه‌ای از دستگاه‌های؛ آموزش پرورش، آب و فاضلاب، میراث فرهنگی، دادگستری و منابع طبیعی هستند جلساتی برگزار کنند و صورت جلسه به دبیرخانه ارسال شود تا پیشنهادات زمینه تصمیم سازی در کمیته استانی شود.

زارع با بیان اینکه انجام موافقت‌نامه و قرارداد به صنایع شهید تمجیدی برای ساخت دستگاه دروگر سنبل آبی با همکاری دستگاه‌های نظارتی به نتیجه رسید، افزود: چالش و مشکلات باید با رایزنی و همکاری و تعامل صورت بگیرد، ما برای احیای این تالاب باید از ظرفیت انسانی و جوامع محلی استفاده شود.

وی با تأکید بر اینکه برنامه سیپا میتواند برای تالاب انزلی بسیار مهم باشد، گفت: در راستای توسعه پایدار در عرصه محیط زیست و کشاورزی اگر از ظرفیت جوامع انسانی محلی استفاده مناسبی صورت بگیرد قطعاً تأثیرگذار خواهد بود.

استاندار گیلان با اشاره به اینکه ۳۵ روستا در ارتباط مستقیم با تالاب انزلی هستند، بیان کرد: در شهرستان صومعه سرا تعداد قابل توجهی از روستاها متأثر از این موضوع هستند و همه اقدامات برای احیای تالاب باید به موازات هم اتفاق بیفتند.

زارع با تأکید بر اینکه تمام دستگاه‌های اجرایی پیشنهادات خود را متناسب با برنامه مصوب کارگروه هفت ساله مدیریت تالاب اعلام کنند، افزود: تبیین لایحه بودجه ۱۴۰۱ در حال حاضر در دستور کار دولت و سازمان برنامه و بودجه کشور است و حتماً این پیگیری‌ها در سطح کشور نیاز است تا در بودجه سال آینده لحاظ شود.

وی با اشاره به پروژه عملیات لایروبی که اداره کل بنادر استان در حال پیگیری ماجراست، گفت: تا اقدامات اجرایی اثر بخش مستمر نباشد به موفقیت نمی‌رسیم، خصوصا مواجهه با گیاه مهاجم سنبل آبی نباید گذری باشد و دستگاه‌های مختلف باید برای استمرار این موضوع پای کار باشند.

 

حل مشکل تالاب انزلی نیازمند شناخت و رفع مشکل از منشأ است

نماینده مردم رشت و‌ خمام در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه مساله تالاب انزلی یکی از دغدغه های مهم گیلان است، اظهار کرد: تالاب انزلی یکی از سرمایه های مهم استان گیلان است و روز پنجشنبه رئیس مجلس نیز بازدیدی از این تالاب داشتند.

محمدرضا احمدی با اشاره به کاهش حضور پرندگان در تالاب انزلی گفت: ما مبدأ را رها کردیم و تنها به مقصد می نگریم، شیرابه های سراوان که هر ثانیه بیش از هفت لیتر از آن خارج می شود و فاضلاب های زرجوب که هم شهری و بیمارستانی هستند، فاجعه ای است که سر ریز آن ها به تالاب انزلی است.

وی با اشاره به مشکلات شیرابه های فخب و سیاه اسطلخ بیان کرد: همه این موارد به تالاب سرازیر می شود و قطعا نوید آینده روشنی را نمی دهد.

نماینده مردم رشت و خمام در مجلس با تأکید بر همت همگانی تمامی دستگاه ها برای حل مشکل پسماند و تالاب انزلی گفت: باید ابتدای امر این مشکل ۳۵ ساله زباله را در گیلان حل کنیم تا این شیرابه‌ها به تالاب وارد نشوند، باید سر منشأ را پیدا کرده و رفع کنیم.

احمدی با اشاره به اینکه از دست دادن تالاب از دست رفتن دریا و گونه‌های دریایی خزر خواهد بود، افزود: تقاضا دارم همگی دست به دست هم دهیم که سر منشأ زباله ها را بخشکانیم.

 

گیلان پیشرو در جهش تولید برای ساخت دستگاه مبارزه با سنبل آبی

مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست استان گیلان نیز در این جلسه با اشاره به وجود اکوسیستم‌های متنوع آبی-خشکی و وجود طیف وسیع اکولوژی استان گیلان اظهار کرد: این امر سبب شده که گیلان به عنوان یکی از قطب‌های محیط زیست کشور شناخته شود و در این بین تالاب بین المللی انزلی با حدود ۵۰ سال سابقه حفاظت بین المللی بعنوان نگین شمال کشور می‌درخشد.

ساسان کفایی با اشاره به برخی اهمال کاری‌ها که گریبان‌گیر تالاب انزلی شده است، گفت: در سال‌های گذشته، عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی و مشکلاتی که به فراخور حال با وجود روند رو به رشد توسعه، به صورت ناپایدار گریبان‌گیر تالاب انزلی شد و حال و روز آن از روند مطلوب خارج شد.

وی با تأکید بر اینکه تالاب انزلی باید به صورت ویژه مورد رصد قرار بگیرد، افزود: در طی چندماه گذشته اقداماتی برای تالاب انزلی انجام گرفته است که از جمله آن‌ها می‌توان به مبارزه با گیلاه مهاجم سنبل آبی اشاره کرد.

مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست استان گیلان با بیان اینکه سنبل آبی انزلی برای مدت پنج سال به حال خود رها شده بود، تصریح کرد: در ۲۹ آذر ۱۳۹۹ معاون اول رئیس جمهور مصوبه‌ای را برای نخستین بار در هیئت دولت برده شد و ۱۲ میلیارد تومان برای مبارزه با سنبل آبی در گیلان اعتبار در نظر گرفته شد.

کفایی با اذعان به اینکه بودجه ۱۲ میلیاردی به دلیل عدم وجود نقدینگی برای تالاب محقق نشد، گفت: در ۱۸ فرودین ۱۴۰۰ پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری اتفاق خوشایندی در خصوص سنبل آبی رخ داد، گیلان نخستین استانی بود که جهش تولید را آغاز کرد و دستگاه مبارزه با سنبل آبی را در صنایع دریایی شهید تمجیدی ساخته شد.

وی با اشاره به ساخت دستگاه دروگر سنبل آبی در صنایع دریایی شهید تمجیدی بندرانزلی با استفاده از صنایع بومی و تکیه بر توان داخلی بیان کرد: امروز با افتخار بیان می‌کنیم؛ این دستگاه که به ناوگان محیط زیست استان افزوده شده به مراتب قوی‌تر از نمونه‌های خارجی است و افتخاری ملی برای ایران اسلامی است.

مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست استان گیلان اداره کل محیط زیست را تنها دستگاهی در استان عنوان کرد که برای مبارزه با سنبل آبی اعتبار جذب کرد و گفت: مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار برای این منظور اعتبار جذب کردیم و در تمامی مراحل نیز سازمان بسیج سازندگی و جوامع محلی در کنار محیط زیست بودند.

کفایی با اشاره به پاکسازی ۲۰۰ هکتار سطح تالاب از سنبل آبی با کمک سپاه و بسیج و مردم محلی بندرانزلی افزود: این اتفاق در مرداد و شهریور ۱۴۰۰ رخ داد و امیدواریم ادامه دار باشد.

وی با اذعان به اینکه کنترل گیاه مهاجم سنبل آبی در مدت کوتاه ممکن نیست، بیان کرد: در تیر ماه ۹۹ برنامه میان مدت هفت ساله در کمیته ملی احیای تالاب‌ها برای احیای تالاب انزلی مصوب شد و به فراخور حال دستگاه‌های مختلفی که در این احیا نقش دارند، بودجه دو هزار و ۵۵۸ میلیاردی توزیع شد، ۲۳۴ میلیارد تومان نیز اداره کل محیط زیست استان باید در طی این هفت سال جذب کند و در قالب پروژه‌های تعریفی انجام دهد.

مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست استان گیلان با اشاره به دستگیری مسببین آتش سوزی تالاب انزلی توسط دستگاه قضایی استان گفت: برخی افراد نیزارها را آتش می‌زنند و ادعا می‌کنند مدت‌هاست در آنجا مشغول کشت و زرع هستند تا تصرفات غیرقانونی داشته باشند.

کفایی با بیان اینکه سه آتش‌سوزی در تالاب انزلی و در ۶۷ هکتار و نیم از نیزارهای انزلی اتفاق افتاد، افزود: گروه‌های مختلف دولتی و مردمی آتش سوزی مهار شد و برای نخستین بار در گیلان از هلی‌کوپتر آب‌پاش و هواپیمای اطفای حریق را در استان گیلان استفاده کردیم.

 

حفاظت از تالاب انزلی باید مستمر باشد

فرماندار بندرانزلی نیز در این جلسه با بیان اینکه از روزهای ابتدایی خدمت در بندرانزلی بحث دغدغه تالاب را در تمامی گروه‌ها مشاهده کردم، اظهار کرد: در این مدت نتیجه گرفتم که همه یک حرف می‌زنند اما به زبان های مختلف، شاید همین دلیل بر این است که نتیجه مطلوب عاید نشده.

اسماعیل میرغضنفری با اشاره به بحث جمع آوری سنبل آبی در تالاب انزلی گفت: یک مقطعی این اتفاقات می‌افتند و تمام می‌شوند این پروژه نیست، پروسه است که باید تکرار شود.

وی با اشاره به لایروبی تالاب انزلی افزود: به محض ورود به بحث لایروبی معذوریت‌هایی از سوی دستگاه‌های نظارتی انجام می‌شود که باید بین لایروبی و برداشت مصالح تعاریف جدا داشته باشند که قابل اجرا نیست.

فرماندار بندرانزلی با بیان اینکه تمامی این مسائل نیاز به منابع مالی دارد، تصریح کرد: زمانی که بودجه  ۱۲ میلیاردی برای تالاب بیان شد باید می‌دانستیم که محقق نمی‌شود، تمام این برنامه‌ها در صورت تحقق منابع مالی کافی محقق می شود.

 

 

 

 

به اشتراک بگذارید:

نظر شما:

security code
طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان