جمعه, 10 فروردین 1403
جمعه, 10 فروردین 1403
Friday, 29 March 2024
روزنامه گیلان امروز [ شماره ۶۴۷۷ ]

 

بخش ورزش- بازی های رومیزی، که از این پس به عنوان بردگیم ها، از آن ها یاد می کنیم، دنیای بسیار بزرگ ولی کمتر شناخته شده ای دارند که قصد داریم از این پس بیشتر از آن ها صحبت کرده و آن ها را به شما معرفی کنیم.

 

تاریخچه اجمالی بردگیم ها

بردگیم ها تاریخچه ای به قدمت عمر انسان روی زمین دارند و از دیرباز همراه ساعت های تفریح ما بوده اند. اسناد و مدارک یافت شده نشان می دهد تمدن جیرفت و اولین سلسله های مصر باستان به ترتیب به 3500 و 3100 سال قبل از میلاد، بردگیم داشته اند. سِنِت (Senet) یکی از قدیمی ترین بردگیم ها است که عمر آن به 3300 سال قبل از میلاد برمی گردد.

 

سنت؛ قدیمی ترین بردگیم دنیا

دیگر بازی های باستانی شناخته شده، شامل تخته نرد و شطرنج می شود که به ترتیب خواستگاهی ایرانی (بین النهرین) و هندی دارند. تخته نرد عمری 5 هزار ساله دارد و شطرنج از حدود 500 سال پیش، در بین مردم رواج دارد. بازی های دیگری همانند گو هم عمری طولانی دارند و از چین به دنیا معرفی شده اند.

 

بردگیم های مدرن

بردگیم هایی شبیه بازی های مدرن از اوایل سده بیستم میلادی به دنیا معرفی شدند و ناگفته پیدا است که سردمدار آن ها، مونوپولی مشهور بود که در 1935، عرضه شد. این بازی در ابتدا با نام بازی مالکان (The Landlord Game) ارائه می شد، ولی بعد از آن تحت مالکیت برادران پارکر و بعدها هازبرو قرار گرفت و خود را جهانی کرد و در حال حاضر ده ها میلیون نسخه از این بازی به فروش رفته و تا دهه 90 میلادی، پرفروش ترین بازی دنیا به حساب می رفت. در حال حاضر، ده ها نسخه مختلف از این بازی طراحی و ارائه شده است.

 

مونوپولی سردمدار بازی های رومیزی مدرن

بازی مشهور دیگری که در همان سال ها ارائه شد، اسکربل بود که در 1938 عرضه شد. این بازی تا وقتی رئیس جمهور وقت آمریکا، مک‌کی، آن را بازی نکرده بود، رونق چندانی نداشت، ولی بعد از آن، به شهرت بالایی رسید و تا به امروز حدود میلیون ها از آن در سراسر دنیا و به زبان های مختلف، به فروش رفته است.

کلو (Clue) یا کلودو در 1944 و ریسک بسیار مشهور در 1959 دیگر بازی هایی دنیا هستند که در همه جای دنیا طرفدار دارند. با این حال، بعد از ارائه مونوپولی، تا دهه ها، دنیای بازی های رومیزی دچار رخوت بود و کسی چندان سراغی از آن ها نمی گرفت. با این حال، در 1995، بازی ساکنان کاتان (که الان با نام کاتان ارائه می شود) در آلمان ارائه شد. طی 20 سال بعد، میلیون ها نسخه از این بازی، به خانه آمریکایی ها راه پیدا کرده و توانسته با 25 میلیون نسخه، عنوان پرفروش ترین بازی تاریخ را از مونوپولی، بگیرد. محبوبیت کاتان به اندازه ای رسید که بسیاری از خانواده ها در آمریکا، کف اتاق خانه شان را به شکل نقشه کاتان درمی آوردند.

 

بردگیم ها در قرن 21

کاتان توانست دنیای بردگیم ها را متحول کرده و به نوعی مردم دنیا را با بازی های رومیزی آشتی دهد. در سال 2000، وبسایت Boardgamegeek توسط اسکات الن و دیرک سولکو بنیانگذاری شد که تمامی اطلاعات مورد نیاز برای بیش از 100 هزار بازی در آن وجود دارد و در حال حاضر، به عنوان مرجع شماره یک گیمرهای دنیا شمرده می شود.

سال 2001، کارکاسون عرضه شد و خود را به عنوان یکی دیگر از عناوین محبوب دنیا، شناساند. بازی تیکت تو راید در سال 2004 معرفی و منتشر شد که باعث شد راه آهن و قطار، دوباره به عنوان مفهومی دلپذیر به نظر برسد. بعد از سال 2010، بردگیم ها، چهره ای بسیار جذاب تر به خود گرفتند. بعد از آن سال بود که انواع اجزای مینیاتوری دقیق و فیگورهای مسحورکننده در بازی های مختلف عرضه شد تا تجربه بازی افراد را ملموس تر از قبل کند. بازی هایی چون زولکین (Tzolk'in)، سایث (Scythe)، رایزینگ سان (Rising Sun)، وینگسپن (Wingspan) نمونه ای از بازی هایی با آرت خارق العاده بودند که تجربه بازی دلنشینی هم برای بازیکنان فراهم می کردند.

بازی های رومیزی در سبک های متنوع اعم از خانوادگی و استراتژیک و همچنین ژانرهایی برای همه سلیقه ها همانند کارتی، نقش مخفی و غیره با مکانیزم های مختلف وجود دارند. بسیاری از این بازی ها، طی سال های اخیر، در ایران هم تولید و گاه در قالب چندین ورژن مختلف، ارائه شده اند که در ادامه، بیشتر به معرفی و تحلیل هر کدام آن ها از جنبه های گوناگون، خواهیم پرداخت.

به اشتراک بگذارید:

نظر شما:

security code
طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان